promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szomorú hír: ez várható itthon a munkaerőpicon
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tömegesen számíthatunk erre?

Az infláció következtében egyre rosszabb a helyzet Magyarországon (is), ami a munkaerőpicra is kihat. A munkahelyeknél azért is vezették be egyre több helyen a home office-t, hogy így jobban spórolni tudjanak, az elbocsátások száma pedig nem csökken.

Sőt. Azóta is nő. Sajnos, a jövőben sem lesz jobb a helyzet, az elkövetkezendő időben is tömeges elbocsátásokra lehet számítani a munkaerőpicon, és vannak olyan szektorok, melyek jobban érintettek ebben. – írja a Portfolio.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgaszdásza így nyilatkozott:

„A várakozásoknak megfelelően januárban is emelkedett a magyar munkanélküliségi ráta. Ezzel már három negyedév óta tart a legfontosabb munkaerőpiaci mutató lassú, trendszerű romlása."

"A részletes havi statisztikákat vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy januárban ismét nagyobb mértékben nőtt a munkanélküliek száma, mint amennyivel csökkent a foglalkoztatotti létszám. Ennek magyarázata az lehet, hogy a magas inflációs környezetben egyre többen térnek vissza inaktivitásukból és kezdenek aktív munkakeresésbe. Ezzel nem csak, hogy az aktívak számát növelik, de mivel a vállalatok nagyjából fele a kialakult gazdasági helyzetben létszámstopot rendelt el, nem is tudnak azonnal elhelyezkedni, így az új álláskeresők a hivatalos munkanélküliségi statisztikát emelik"

- emeli ki az elemző.

Annak ellenére tehát, hogy néhány szektorból olyan hírekkel találkozhatunk, hogy hány ezer vagy tízezer munkavállaló hiányzik, ez nem tekinthető általános jelenségnek. A vállalatok a technikai recesszióra a munkaerőpiaci igényeik átalakításával reagálnak. Vélhetően folytatódhatott az elmúlt hónapokban megfigyelt tendencia is.

„Vagyis hogy elsősorban azokon a területeken zajlanak az elbocsátások, ahol a gazdasági kilátások nagyobb mértékben romlottak”

- írja Virovácz.

„Ezek között találjuk az építőipart, ahol jelentősen csökkent a rendelésállomány, vagy éppen a szolgáltatószektoron belül az adminisztratív területeket és az ingatlanügyletek ágazatát lehetne kiemelni, mint elsőkörös vesztesek. Utóbbi esetében a magas kamatkörnyezet okozta befékeződő ingatlanpiac helyzetét látjuk visszatükröződni a munkaerőpiacon”

 - tette hozzá. Majd kiemelte:

„A nyári csúcsot követően folyamatosan zajlik a foglalkoztatás lemorzsolódása. A vállalatok elkezdtek alkalmazkodni az emelkedő költségekhez, és egyre többen a létszámleépítésben látják a megoldást.”

Emellett pedig egyre többen dönthetnek úgy, hogy aktív álláskeresésbe fognak, hogy javítsák saját élethelyzetüket. Ebben nem várunk változást a következő hónapokban sem.

"Legfrissebb előrejelzésünk alapján a magyar gazdaság még 2023 elején is technikai recesszióban maradhat, vagyis egy újabb negyedévet zárhatunk GDP-csökkenéssel negyedéves bázison. Ezt követően azonban fokozatos helyreállásra számítunk a nyári tetőzés után, amikor is 4,5 százalékon állhat a munkanélküliségi ráta. Az év második felében emelkedő munkaerő iránti kereslet nyomást helyezhet a bérekre, ami további belső inflációt gerjeszthet a magyar gazdaságban"

-egészítette ki mondandóját Virovácz.

 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás